Morris Dancing – een Engelse Kersttraditie

Ja, het is een beetje laat voor kersttradities, maar dit is goed! Ik was met mijn nieuwe lerares aan het  praten over Engelse tradities en ik vertelde haar over Morris Dancers. Het is een grappige traditie in het dorpje van mijn moeder dat we op tweede kerstdag naar Morris Dancers moeten kijken!

Wat is Morris Dancing?

Morris Dancing is een vorm van Engelse volksdans met muziek. De dansers zijn mannen en zij hebben bellen op hun benen en meestal hoeden met bloemen. Zij dansen ook met stokken, zwaarden en zakdoeken.

De eerste keer dat Morris Dancers werden genoemd was in 1448.In 1992 ontstond er een groep Morris Dancers in het dorp van mijn moeder. Zij noemden zich  Mersey Morris Men want zij komen uit Merseyside – vlakbij Liverpool.

Elk jaar, op tweede kerstdag, komen zij naar Willaston (het dorp van mijn moeder en waar ik leefde tot ik negentien was) om te  dansen naast de dorpsboom. Het is gezellig met warm wijn en kersttaart.

Er is een blauwe vogel!

Bij de Morris Dancing traditie hoort een ‘Beest’. Dat maakt het leuker om naar te kijken. Het  “Beest” met Mersey Morris Men is niet alleen maar een blauwe vogel maar ook een eend. Hij gaat op mensen zitten, danst met de groep en doet ook grappige spelletjes om ons aan het lachen te maken.

Een mooie traditie

Wij kijken al meer dan 20 jaar naar de Morris Dancers in het dorp van mijn moeder. Het is een leuke manier om van Boxing Day (tweede kerstdag) te genieten.

Hier is een korte clip van Morris Dancing voor jou.

Ken je Morris Dancers? Heb je hetzelfde in jouw land? Vertel het me hieronder!

3 comments

 1. Hallo – ek het jou toevallig raakgelees, ek is ‘n Suid-Afrikaner en skryf in Afrikaans, ‘n taal wat aan die suidpunt van Afrika uit 17-eeuse Nederlands ontwikkel het. Jou vertelling oor die Morrisdansers is so interessant. Self ken ek dit glad nie, maar ‘n Engelse fantasieskrywer, Terry Pratchett, het ‘n wonderlike verhaal rondom so ‘n groep geskryf in sy boek “Wintersmith”.

  Like

  • Hallo Tannie!

   Wat leuk dat je mijn blog over Morris Dancers leest, het is een vreemde Engelse traditie. Ja! Ik weet dat Terry Pritchett erover schreef. Hij is een grappig schrijver en ik vind zijn boeken ook goed. Ik ken Afrikaans, maar ik begrijp er niet veel van. Er is een interessante geschiedenis denk ik. Bedankt voor je leuke bericht. Het laat me glimlach.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s